PENZTARGEPEM.HU BLOG

Elérhetőek a pénztárgépek naplófájljai a NAV oldalán

Marjai Brigitta
Marjai Brigitta
2023.02.17 15:37
Elérhetőek a pénztárgépek naplófájljai a NAV oldalán

Régi ígéretének tett eleget a NAV február 6.-án, mikor elérhetővé tette a pénztárgépek által a NAV szerverre felküldött naplófájlokat!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folymatos törekvése az ügyfélbarátabb működés, melynek része volt az az ígéret, hogy a pénztárgépek által szolgáltatott adatokhoz hozzáférést biztosít az adózóknak. A bővítésre 2014. augusztus 31. (az online pénztárgépek bevezetésének végső határideje) óta most került sor. A fejlesztés célja, hogy maga az adózó is hozzáférjen azokhoz az adatokhoz, melyeket a kötelező adatszolgáltatás során pénztárgépe szolgáltat, ezzel lehetővé téve az üzleti folymatok optimalizálását, illetve bizonyos adminisztrációs terhek csökkentését.

 

Az online pénztárgépek bevezetése rendkívül sikeres intézkedés volt a rejtett gazdaság visszaszorításának, illetve az adóbevételek növelésének tekintetében. Az online számlarendszer bevezetésével a két rendszer együttes működésének köszönhetően Magyarország rendelkezik a legkisebb Áfa hiánnyal az Európai Bizotság jelentése szerint*.

 

Mi is az a naplóállomány pontosan?

Az online pénztárgépek abban nyújtottak újat, hogy található bennük egy AEE (Adóügyi Ellenőrző Egység). Az AEE a pénztárgépbe épített adatrögzítő, tároló és továbbító mini számítógép. Feladata összegyűjteni a pénztárgép működése során tapasztalt eseményeket, legyen az egy napnyitás, nyugta, de akár térerő változás is. Az összegyűjtött adatokat naplófájlokba gyűjti, melyeket időnként (általában napi 1-2 alkalommal) feltölt a NAV szerverére. A napló események körét a 48/2013 jogszabály rögzíti.

 

Hogyan érhetőek el a naplófájlok?

A naplófájlokat a NAV gép-gép interfészén keresztül lehet elérni, akárcsak az online számlák esetében. Mivel nem is tervezik, hogy valamely felhasználói portálra kivezessék, ez egy általános technológiai megoldás, mely további, de már üzleti fejlesztéseket, integrációkat igényel. Ez azt jelenti, hogy az adatok csak további programok használatával elérhetőek.

 

Ki számára lehet ez érdekes?

Amennyiben a könyvelő és kontrolling programokból, illetve a vállalatirányítási rendszerekből lesz lehetőség hozzáférni a  naplófájlokhoz, úgy sokak számára szolgálhat fontos információkkal. Megfelelő programokkal hozzáférhetőek lehetnek a napzárási/forgalmi adatok, a bizonylatok nyomtatási képei, de akár a szervizek számára fontos információk is, mint térerő- vagy egyéb műszaki információk.

 

Hogyan használhatóak fel a hozzáférhető adatok?

A fentiek alapján szerteágazó a lehetséges felhasználási terület, de ezekhez még fejlesztések szükségesek. A naplófájlok ugyanabban a formátumban elérhetőek, ahogyan bekerülnek, azaz XML formátumban, így feldolgozásuk további programokat igényel. Amennyiben a fejlesztők lehetőséget látnak a naplófájlok feldolgozásában, úgy a felhasználóktól a könyvelőkig sokak számára lehet segítség a NAV jelen fejlesztése.

 

 

*forrás: adózóna

cikk forrása: MTI, adózona