PENZTARGEPEM.HU BLOG

Nyugtaadás vásárokon, kitelepüléseken

Marjai Brigitta
Marjai Brigitta
2022.05.05 11:35
Nyugtaadás vásárokon, kitelepüléseken

Ki kötelezett vásárokon, kitelepüléseken, fesztiválokon online nyugtát adni?

Vannak időszakok az évben, amikor sok kereskedő és vendéglátós vesz részt alkalmi eseményeken, kitelepüléseken, szezonális üzletet nyit vagy fesztiválokon vesz részt, de akad, aki kifejezetten csak ilyen alkalmakra építette fel vállalkozását. A nyugta, illetve számla adás ilyen esetekben is kötelező! Fontos tudni, hogy a pénztárgép használat szükségessége minden esetben a tevékenységi kör alapján határozható meg. Amennyiben a tevékenység besorolása alapján online nyugtaadásra kötelezett, úgy ez a kötelezettség fennáll az alkalmi rendezvényeken is. Ezzel kapcsolatos mai cikkünk, mely segít eligazodni a jogszabályok között a NAV iránymutatásai alapján.

 

Arról, hogy ki kötelezett online nyugtaadásra a 2017. évi módosítása a 48/2013. (XI.15.) NGM rendeletnek ad pontos tájékoztatást. Az említett jogszabály azt is kimondja, hogy az adóalanyok nem csak az üzletben, szolgáltatóhelyen kell megfeleljenek a szabálynak, hanem mindenhol, ahol tevékenységüket folytatják.

A vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Kormány rendelet szerinti alkalmi (ünnepi) vásáron (legfeljebb 20, indokolt esetben 30 napig tart) és a 210/2009 (IX. 29.) Kormány rendelet szerinti alkalmi rendezvényen (ahol nem a kiskereskedelmi értékesítés a fő cél, de az a rendezvényhez kapcsolódik) az értékesítés a Piaci kiskereskedelmi ágazatba tartozik (TEÁOR ’08 47.8). Mivel a piaci kiskereskedelmi nem tartozik az online nyugtaadásra kötelezettek körébe, így ezen rendezvényeken az online nyugtaadás nem kötelező.

Nem vonatkozik a fenti szabály az azonos helyen készült azonnali fogyasztásra szánt ételek, italok értékesítésére, mert ezen tevékenység vendéglátásnak minősül. Az online nyugtaadás alól csak mozgó vendéglátás (TEÁOR ’08 56.1 és 56.3) esetén lehet mentesül a jogszabály alapján. Ide csak azon vendéglátóegységek sorolhatóak, melyek változtatják helyüket. Nem tekinthető mozgó vendéglátásnak, ha a kitelepülő vendéglátó egység nem változtatja a helyét, akkor sem, ha mozgásra alkalmas kocsiban működik, illetve a fixen letelepített egységben működik. Tehát, a vásáron, fesztiválon, rendezvényen kitelepült vendéglátó egységek részére kötelező az online nyugatadás, kivéve, ha ezt mozgó egységben teszik a fenti TEÁOR számok alapján.

Hogyan teljesíthető vásárokon, kitelepüléseken, fesztiválokon online nyugta adás?

Amennyiben a vállalkozás állandó üzlettel rendelkezik és ott pénztárgépet használ, a pénztárgép bejelentés nélkül elvihető alkalmi rendezvényre, hiszen az nem minősül állandó telephelynek. Bejelentési kötelezettség az üzemeltetési hely megváltozására csak abban esetben áll fenn, ha változás tartós. Az állandó telephelyről a pénztárgép elvihető kitelepülésre, abban az esetben, ha az online nyugtaadási kötelezettség a telephelyen is meg tudni valósulni. Egyszerűbben fogalmazva, üzletünkből a pénztárgépet kitelepülésre akkor vihetjük, ha telephelyen van másik pénztárgép vagy az üzlet a kitelepülés idején zárva lesz. Amennyiben a fentiek nem teljesülnek lehetőségünk van pénztárgépet bérelni akár alkalomszerűen is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy pénztárgépünk mellé kötelező valamilyen elektronikus fizetési módot is biztosítanunk ügyfeleink részére. Erre is számos megoldás kínálkozik.

Azon vállalkozások, melyek a pénztárgépet kizárólag kitelepüléseken használják a pénztárgép állandó üzemeltetési helyéül az üzembehelyezési kód igénylésekor a székhelyet kell megjelölni. Fontos még megemlíteni, hogy amennyiben az üzemeltető 30 napon túl nem használja a pénztárgépet bejelentési kötelezettsége van a NAV felé. A pénztárgép szüneteltetését PTGTAXUZ nyomtatványon kell bejelenteni, valamint használat előtt ismét jelenteni a szüneteltetés befejezését!