PENZTARGEPEM.HU BLOG

[Pénztárgép Kisokos] - Évvégi zárás?!

Marjai Gábor
Marjai Gábor
2021.12.15 11:35
[Pénztárgép Kisokos] - Évvégi zárás?!

Ezzel a blog bejegyzéssel elindítjuk a "Pénztárgép Kisokos" című sorozatunkat, amiben gyakran felmerülő problémákat járunk körbe könnyen emészthető, mindenki számára érthető módon.

Nem is lehetne aktuálisabb az ÉVES ZÁRÁS kérdésköre, hiszen újra itt az évvége! Mit is kell csinálnom az online pénztárgép kapcsán? Éves zárást? Vagy kiolvasást? Hogy is van ez? Járjuk körbe a témát!

Amióta 2013-ban bevezették az online pénztárgépeket, megszűnt az éves kiolvasási kötelezettség. Ezt azért nem kell már megtenni, mivel a pénztárgép online, azaz azonnal küldi az értékesítési adatokat a NAV felé. Arról pedig, hogy az adatok megfelelően mennek be a NAV-hoz, a pénztárgép kötelező éves felülvizsgálatakor a pénztárgép műszerész meggyőződni köteles.

A könyvelőnek év közben le kellett adnunk minden NAPI ZÁRÁST, ezekben számárá minden információ rendelkezésre áll. Ha esetleg hiányzik napi zárásunk, akkor azt a pénztárgépek többségével újra lehet nyomtatni az alábbi módon a különböző típusok esetén:
SAM4S: "X Jelentések" / "13. AEE lista dátum alapján"
CashCube: zárt napnál "P mód" / "AEE státusz"
FISCAT (A180, A195): zárt napnál "P mód" / "AEE adatai" - itt van lehetőség összefoglalót is nyomtatni a keresett időszakra, akár a teljes évre is!
CashBox/FISCAT (A240, A241, A245, A265): Főmenüben "AEE adatai" - itt van lehetőség összefoglalót is nyomtatni a keresett időszakra, akár a teljes évre is!
Micra-Montel JOTA: "AEE adatai dátum szerint" elérés gyorsbillentyűvel: "Vál1+C"-"Vál1+A"-"Vál1+A"
SMART KASSA: nem lehet újranyomtatni, a SmartPortal-ból lehet kinyerni az értékesítési adatokat

Létezik egy ennél elegánsabb megoldás is, az úgynevezett "időszakos zárások", de erről majd egy későbbi blog cikkben fogunk értekezni.

 

Fontos: nem vagyunk se könyvelők, se jogszakértők, se NAV-os ellenőrök, így a blogunkban megjelenített tippeket, tanácsokat, praktikákat mindenki csak saját felelősségére használja. Miután minden ügyfél, minden helyzet egyedi, ezért minden esetben egyeztessen a könyvelőjével és/vagy jogászával!

A weboldalunkon megjelenített tartalmaink jogvédelem alatt állnak, hivatkozni rá, idézni belőle csak a forrás megjelölésével és közvetlen link elhelyezésével együtt szabad!