PENZTARGEPEM.HU BLOG

Legfontosabb információk az NTAK csatlakozásról

Marjai Brigitta
Marjai Brigitta
2022.10.13 12:49
Legfontosabb információk az NTAK csatlakozásról

Célunk, hogy a lehető legteljeskörűbb szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek, ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat Önnek egy helyre az NTAK-kal kapcsolatosan.

Mi is az az NTAK?
Ha röviden szeretnénk válaszolni: Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. Részletesebben kifejtve az NTAK 2019-ben a Nemzeti Turisztikai Ügynökség (NTÜ) felügyelete alatt kezdte meg működését, egy olyan digitális platform, ahol valós időben látható Magyarország összes szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. A döntéshozó célja az ágazat fehérítése, valamint turisztikai szakma célzottabb támogatása a beérkező adatok elemzése alapján.

 

Mikortól kötelező?
A hatályos jogszabályok alapján az NTAK rendszerébe minden szálláshelyet regisztrálni kell. A regisztráció kötelező 2021 november 1.-től a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára is, az ő számukra az adatszolgáltatás 2023. január 1.-től kötelező! A jogalkotó ezt a dátumot utólagosan 2023. július 1.-re módosította.

FRISSÍTÉS!

A Kormány módosító rendelete alapján szakaszosan kerül bevezetésre az NTAK adatszolgáltatás a vendéglátó és turisztikai attrakciók üzemeltetői számára.

2023. július 1.-től azon vállalkozások számára vált kötelezővé az adatszolgáltatás, melyek 2022. évi vendéglátásból, illetve jegyeladásból származó bevétele meghaladta a 100 millió forintot.

Azon vállalkozások, melyek ugyanezen időszakra vonatkozó bevétele 12-100 millió között volt az adatszolgáltatás bevezetése 2024. január 1.-re tolódott.

Ne feledje, a regisztráció kötelező azok számára is akiknek bevétele nem haladta meg a 12 millió forintot, vagy nincs lezárt üzleti évük még. A regisztrációt ezen a linken tudja végrehajtani.

További fontos információ, hogy a módosító rendelet korlátozza az ingyenes VENDÉGEM szoftver használatát is. A díjmentesen biztosított szoftver használatára azon vállalkozások jogosultak, akiknek a 2022 évi árbevétele 12-50 millió forint között volt. a jogszabály így kizárja azokat akiknek a bevétele 50 millió felett volt, illetve azokat is akiknek nincs még lezárt üzleti éve. Azok akik árbevételük alapján nem jogosultak a VENDÉGEM szoftver használatára, de korábban azt jelölték meg a szoftver használata 2023. október 1.-ig biztosított.


Milyen adatok kerülnek az NTAK-ba?
Az NTAK rendszerébe kizárólag statisztikai jellegű adatok kerülnek, a rendszer nem fogd semmilyen személyes jellegű adatot (a szolgáltatásokat igénybe vevők nem azonosíthatóak). Az MTÜ a beérkezett adatokból kimutatásokat, összefoglalókat készít, ezeket jogosult felhasználni kutatási, fejlesztési feladataihoz felhasználni, illetve az adatbeküldő azonosítására alkalmatlan formában nyilvánosságra hozni. A beérkező adatok alapján látható illetve mérhető a szakemberek számára egy adott település, turisztikai térség vagy akár a teljes szektor eredménye.

Ki fér hozzá az NTAK-ba beküldött adatokhoz?
A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) rálát a bevételi adatokra, hosszútávú cél, hogy a beérkező adatok összevethetőek legyenek az online pénztárgépek és számlák bevételeivel.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) törvényben meghatározott feladatinak ellátásához hozzáfér a statisztikai adatokhoz. Hosszútávú cél, hogy az ágazatban kiváltható legyen minden egyéb adatszolgáltatás.

A területileg illetékes önkormányzatok kereskedelmi hatóságként rálátnak az adatokra. A jegyző ellenőrzi a regisztráció meglétét, valamint az adatszolgáltatást is, így esetleges hiányosságok, működési engedélytől eltérően regisztrált adatok, elmaradások, vagy nem rendszeres adatszolgáltatás esetén szigorú szankciókat szabhat ki a vállalkozásokra.

Kinek kötelező a regisztráció?
A jelenleg hatályos jogszabály alapján minden Magyarországon működő vendéglátó üzletet regisztrálni kell annak tulajdonosának vagy bérlőjének. A kötelezettek az alábbi két csoportra oszthatóak:

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás;
 • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás;
 • mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás.

Az NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai:

 • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
 • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
 • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

Az NTAK-adatszolgáltatásra köteles turisztikai attrakciók:

 • közfürdő, amely vagy
  1. a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdése szerint közfürdőnek minősül, vagy
  2. legalább egy, az alábbi felsorolt szolgáltatást nyújtja:
   • TEÁOR ’08 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység, ebből ÖVTJ 932903 Strandfürdő szolgáltatás, vagy
   • TEÁOR ’08 96.04 Fizikai közérzetet javító szolgáltatás, ebből: ÖVTJ 960403 Fürdő szolgáltatás a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, gyógyfürdők tevékenysége;

 • természetes fürdőhely, amely vagy
  1. a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet 2.§ b) pontja szerint természetes fürdőhelynek minősül, vagy
  2. TEÁOR ’08 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység, ebből: ÖVTJ 932903 Strandfürdő szolgáltatás szolgáltatást nyújtja;

 • muzeális intézmény, vár, kastély, amely
  1. a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 39. §-a szerinti működési engedéllyel rendelkezik, vagy
  2. TEÁOR ’08 91.02 Múzeumi tevékenység belföldi szolgáltatást nyújtja;

 • turisztikai közlekedési infrastruktúrához tartozó alábbi közlekedési eszköz:
  1. a Balatoni Hajózási Zrt. járata, vagy
  2. a MAHART – PassNave Személyhajózási Kft. járata, vagy
  3. TEÁOR’08 49.39 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű, menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás;

 • kalandpark, amely
  1. TEÁOR ’08 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység, vagy
  2. TEÁOR ’08 93.11 Sportlétesítmény működtetése, vagy
  3. TEÁOR’08 93.21 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység szolgáltatást nyújtja;

 • állatkert, amely vagy
  1. az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 3. § 3. pontja szerint állatkertnek minősül, vagy
  2. TEÁOR ’08 04 Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése szolgáltatást nyújtja;

 • vidámpark, amely
  1. TEÁOR’08 21 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység szolgáltatást nyújtja;

 • védett természeti terület bemutatóhelye, amely vagy
  1. a természet védelméről szóló évi LIII. törvény 28. §-a szerinti védett természeti terület bemutatóhelye, vagy
  2. TEÁOR ’08 91.04 Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése szolgáltatást nyújtja;

 • zenés, táncos rendezvény a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerint.Bízunk benne, hogy sikerült hasznos alap információkkal szolgálnunk az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatosan!

Kövesse blogunkat, hogy naprakész maradhasson a pénztárgépeket és használóikat érintő változásokkal kapcsolatban!

Képek forrása: pxhere.com