PENZTARGEPEM.HU BLOG

Több időt kaptak a vendéglátósok és turisztikai attrakciók a felkészülésre az NTAK csatlakozáshoz

Marjai Brigitta
Marjai Brigitta
2022.06.16 11:22
Több időt kaptak a vendéglátósok és turisztikai attrakciók a felkészülésre az NTAK csatlakozáshoz

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslata nyomán az országgyűlés módosította a korábban elfogadott törvényt mely a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettségét rögzítette a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé (NTAK) felé.

Az MTÜ szakmai érvek alapján májusban kezdeményezte az adatszolgáltatási kötelezettség kezdő dátumának halasztását. Az országgyűlés a módosítási javaslatot elfogadta, így az NTAK adatszolgáltatás kezdete 2023. január 1.-re módosult. Az elfogadott módosítás több tízezer vállalkozás számára nyújt időt a technikai felkészülésre. A törvény alapján minden kötelezettnek az NTAK rendszerébe regisztrálni kell., a regisztráció folyamatáról itt olvashat bővebben: https://info.ntak.hu/regisztracio . Hogy kinek kell adatot szolgáltatnia a jogszabály határozza meg, a jelenlegi módosítással a szálláshelyek mellé a vendéglátó egységek csatlakoznak be. A pontos listát a tevékenységek alapján az NTAK oldalán tudják megtekinteni: https://info.ntak.hu/vendeglatas, valamint a turisztikai attrakciók: https://info.ntak.hu/attrakcio.

 

Az adatszolgáltatásnak köszönhetően a teljes turisztikai szektorról rendelkezésre álló forgalmi adatok az ágazatot érintő döntések és marketing tervek előkészítésében fogja majd segíteni a döntéshozókat.