PENZTARGEPEM.HU BLOG

[Pénztárgép kisokos] - Üzembehelyezési kód igénylés (PTGREG adatlap kitöltési útmutató)

Marjai Brigitta
Marjai Brigitta
2022.06.22 14:43
[Pénztárgép kisokos] - Üzembehelyezési kód igénylés (PTGREG adatlap kitöltési útmutató)

Pénztárgép rendelés esetén az első kérdés mindig az, hogy van-e már üzembehelyezési kódja a partnernek. De mi is ez pontosan, hogyan lehet hozzájutni és mire is való? Kisokosunk most ehhez nyújt segítséget Önnek.

A pénztárgép üzembehelyezéséhez szükséges kódot a NAV-tól kell igényelni. Minden kód egyszer használható fel és egy évig érvényes. Igénylése díjmentes, PTGREG nyomtatványon történik elektronikusan. A nyomtatvány kitöltéséhez szükség lesz az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programra, melyet letölthet a NAV oldaláról. Letöltés után a PTGREG nyomtatványt kell megnyissuk.

PTGREG főlap kitöltése

Az adatlap első oldalán az üzemeltető adatait (1.), valamint a beadás dátumát (2.) kell kitölteni.

 

A nyomtatvány 01 lapjának (A) sorában kitöltendő az igényelt kódok száma, illetve típusa (3.). Egy nyomtatványon maximum 20 kód kérhető, minden pénztárgéphez külön kódot kell igényelni, mert egy kód egyszer használható fel.

A kód típusát tekintve lehet üzembehelyezési vagy átszemélyesítési (3). Nagyon fontos különbség, hiszen új gép üzembehelyezéséhez üzembehelyezési kód szükséges, míg használt gép tulajdonos váltása esetén csak átszemélyesítési kód használható.

PTGREG-01 lap kitöltése

 

A nyomtatvány (B) mezőjében kötelezően kitöltendő az üzemeltetés módja (4.), melyhez egy kis útmutatást nyújtunk:

  1. Állandó üzemeltetési hely: fix hely, egy üzlet, ahol a pénztárgép üzemel
  2. Mozgóbolt: maga a bolt telephelye mozgó (nem fix telephelyek között), pl. mozgó büfékocsi, mozgó könyvárus
  3. Változó telephely: a pénztárgép a cég több telephelye között váltakozva üzemel (pl. mikor egy őstermelő minden nap más piacon árul)
  4. Tartalék pénztárgép: nincs napi használatban
  5. Mozgó szolgáltatóhely: a szolgáltatás nem fix telephelyen történik, pl taxi, házhoz járó masszőr 

Az üzemeltetés célja csak abban az esteben kitöltendő, ha cserepénztárgépről vagy bérgépről van szó, amennyiben nem pénztárgép szervizről van szó ez nem releváns.              

Az üzlet neve és címe kitöltendő még értelemszerűen és már be is nyújtható a nyomtatvány.

Az kérelem beküldése után azonnal érkezik egy visszaigazoló nyugta, hogy a kérelmet befogadta a NAV. Ez még nem maga a kód! Az üzembehelyezési (vagy átszemélyesítési kódot a NAV a leterhetségétől függően 0-3 munkanap alatt küldi meg elektronikus formában.

A kapott komplett PDF fájlt kell eljuttatni részünkre emailben, csak ennek a kódnak a birtokában tudunk pénztárgépet üzembehelyezni!

Minta kód kinézet