PENZTARGEPEM.HU BLOG

Miket tudtunk meg eddig az e-Nyugtáról?

Kiss Dorottya
Kiss Dorottya
2024.01.29 09:56
Miket tudtunk meg eddig az e-Nyugtáról?

Abban már mindenki teljesen biztos lehet, hogy az új e-pénztárgép rendszert be fogják vezetni. Ennek a körülményeivel kapcsolatban még van némi bizonytalanság, de arra már most készülhetünk, hogy hamarosan elektronikus formában is lehet majd nyugtát adni a mostani, hardveres megoldás mellett / helyett.

A fejlesztések bevezetésének kormányzati célja az áfarés csökkentése, valamint az adatszolgáltatás elérése a nem pénztárgépes szektortól. Reményeink szerint emellett egy jól működő felhő alapú rendszert kapunk majd, ami leegyszerűsíti a napi működést és csökkenti a szükséges adminisztrációt. Legjobb tudomásunk szerint az applikáció fejlesztése még várat magára, amelyen a vásárlók tanulmányozhatják majd a korábbi vásárlásaikat, statisztikákat, kimutatásokat készíthetnek, összehasonlíthatják az árakat. Bízunk benne, hogy ennek a kommunikációja és beépítése a köztudatba nem a szolgáltatók, illetve kereskedők feladata lesz.

Amit nem tudunk:

  • mely adózók számára lesz kötelező az e-nyugta adás
  • pontosan mely tevékenységi körök lesznek érintettek
  • a mostani online pénztárgépekről való áttérés feltételei
  • mikortól lesz hatályos az új rendszer

Vajon továbbra is szükség lesz a jelenlegi pénztárgépekre?

Ez az a kérdés, ami bennünket a leginkább foglalkoztat. A tervek szerint 2025 júliusától csak e-nyugta képes pénztárgépet lehet majd üzembehelyezni, majd 2028. júliusára a jelenlegi készülékeket teljesen kivezetik, amennyiben nem felelnek meg az e-nyugta rendszer feltételeinek. A jelenleg érvényben lévő szabályrendszer szerint azonban készpénzes értékesítési forgalomban, amennyiben a termék beszerzője / szolgáltatás igénybe vevője

  • nem adóalany (és nem is jogi személy), és
  • a 900 000 Ft-ot el nem érő ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítési időpontjáig
  • készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (bankkártya, SZÉP-kártya stb.) vagy pénzhelyettesítő eszközzel (pl. utalvány papír alapon) maradéktalanul megtéríti, és
  • számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri,

akkor az értékesítő adóalany mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól. Ebben az esetben az adóalanyt nyugta - kibocsátási kötelezettség terheli, melynek teljesítésre jelenleg a pénztárgépek szolgálnak.

Ezért, ha most kezdesz majd olyan tevékenységbe, amely kapcsán a pénztárgép használata kötelező, azt tanácsoljuk, hogy mindenekelőtt tájékozódj a hatályos jogszabályi előírásokkal kapcsolatban. Mi segítünk, hogy olyan készüléket válassz, ami a számodra a legmegfelelőbb tudásban, méretben és árban is. Szakértő kollegáink minden szükséges műszaki támogatást megadnak neked és a vásárlást követően is bármikor fordulhatsz hozzánk bizalommal, mert mi segíteni fogunk neked.

 

Hogyan tudsz felkészülni a változásokra?

Az e-pénztárgép rendszer bevezetésére vonatkozó új szabályok 2024. július 1-jétől lépnek hatályba, de majd csak 2025. január 1-jével kell ezeket alkalmazni, ezért egyelőre nincsen teendőd ezzel kapcsolatban. A hatályba lépés körülményeit illetően még mi is bizonytalanok vagyunk, de lesznek változások, ez teljesen biztos. Azon már most érdemes elgondolkodnod, hogy milyen előnye származhat ebből a vállalkozásodnak és ezeket az előnyöket hogyan fogod tudni a leghatékonyabban kihasználni.

Javasoljuk, hogy figyeld a híreket! Ha nem is elsőként értesülsz az aktualitásokról, fontos, hogy a határidőkből ne csússz ki. Ezért, ha nincs könyvelőd, vagy egy olyan segítség körülötted, aki időben értesít, látogass el időről-időre a blogunkra, ahol mindig pontos tájékoztatást kaphatsz a legfontosabb változásokról.

 

Hasznos linkek

Pénztárgép kínálatunkat itt tudod megtekinteni.

Ha vásárlás helyett inkább bérelnél, nálunk remek kondíciókat találsz itt: Bérlés

Mi nem csak hardvereket, vendéglátós szoftvereket is kínálunk: NTAK

Bankkártya terminálra lenne szükséged? Bérelj nálunk hosszú távra vagy egy-egy eseményre, rendezvényre itt

Nálunk nem csak pénztárgépeket találsz! Teljes termékpalettánkat ide kattintva éred el.